Är det värt kostnaden att ta patent?

Vad är egentligen ett patent? Enkelt förklarat är det ett skydd som gör att det du uppfunnit eller tillverkat inte får lov att efterhärmas utan ditt tillstånd, eller utan att de som vill kopiera får köpa en licens av dig. Utan ett patent, eller ett mönsterskydd, så kan det du skapat stjälas och du kan inte göra ett enda dugg åt saken. Ett exempel:

Kalle har uppfunnit en revolutionerande monteringsdetalj som gör att det blir billigare och enklare att sätta upp kakel i badrum. Han visar den för ett bolag som säljer kakel som genast börjar tillverka detaljen och säljer den till byggfirmor. Den blir omåttligt populär och företaget drar in hundratals miljoner på produkten. Kalle får ingenting... 

Hur kunde Kalle undvikit detta?

Det är enkelt. Genom att söka patent! Om han hade haft patent, eller ett på gång, så hade företaget han vände sig till inte kunnat göra som de gjorde. De hade varit tvungna att köpa Kalles idé eller tillverka den mot att Kalle får en viss procent av varje såld artikel. Du kan alltid ansöka på egen hand hos patent och registreringsverket, men det är en mycket krånglig process. Det gäller att ha med allt det finstilta så att ingen kan hitta kryphål och kopiera produkten genom att göra en minimal förändring. Be om hjälp! Bjerkéns patentbyrå är experter på detta och kan se till att di ansökan blir rätt gjord. Vill du veta vad det kostar? Besök deras sida och be om en offert. För du vill väl inte ge bort en idé som kan vara värd miljoner?

(Kalles problem är en påhittad historia) 

25 Sep 2019