Bästa tipsen för att få kontakt med naturen så att du förbättrar din mentala hälsa

Det finns mycket bra forskning för att stödja den roll som naturen kan spela för att skydda och stödja vår mentala hälsa.

För många av oss kanske det inte är så lätt att vara i naturen som det låter.

Den goda nyheten är att du inte behöver bestiga ett berg för att känna nyttan – det finns många enkla sätt att föra in naturen i din vardag.

Här är några bästa tips om hur du kan bygga din egen kontakt med naturen:

1. Hitta naturen var du än är

Naturen finns runt omkring oss. Det kan vara en trädgård, en lokal park, en närliggande strand eller ett öppet landskap. Även i städer där naturen kan vara svårare att hitta, finns det saker som trädgårdar eller innergårdar att upptäcka och utforska. Håll utkik efter det oväntade – en stadsräv på väg ut för det tidiga skiftet, väderomslag eller fågelsång utanför ditt fönster. Försök att lägga märke till naturen var du än är, på vilket sätt som helst som är meningsfullt för dig.

2. Anslut till naturen med alla dina sinnen

Att ta lite lugn tid för att reflektera i naturliga omgivningar med alla dina sinnen kan vara ett verkligt lyft för din mentala hälsa. Oavsett om du kopplar av i trädgården eller på väg till jobbet, prova att lyssna efter fågelsång, leta efter bin och fjärilar eller märk molnens rörelser. Alla dessa goda saker i naturen kan hjälpa dig att hitta en känsla av lugn och glädje.

3. Kom ut i naturen

Om du kan, försök att spendera tid på att besöka naturliga platser - grönområden som parker, trädgårdar eller skogar - eller blå utrymmen som stranden, floder och våtmarker. Detta kan hjälpa dig att minska risken för psykiska problem, höja ditt humör och hjälpa dig att må bättre av saker och ting. Om det känns skrämmande att komma ut, försök gå med en vän eller släkting, eller välj någonstans som är bekant.

4. Ta med naturen till dig

Ibland är det svårt att komma åt naturliga platser på grund av var du bor, hur upptagen du är, hur säker du känner dig eller din hälsa. Varför inte prova att ta in naturen i ditt hem? Att ha växter i huset är ett bra sätt att ha något naturligt att se, röra på och lukta på – krukor med örter från snabbköpet är en bra början.

Om du har trädgård, kolonilott eller balkong, fundera på hur du kan göra det mesta av den. Odla blommor, växter eller grönsaker, skaffa en fågelmatare och ta in synen och ljuden runt omkring dig.

Om plantering inte är din grej kan du också ansluta till naturen genom berättelser, konst och ljudinspelningar. Att titta på filmer eller TV-program om naturen är också ett bra sätt att få kontakt med och reflektera över naturen.

5. Träning i naturen

Om du kan träna fysiskt, försök att göra det utomhus – oavsett om det är en löprunda, cykla eller en kort promenad. Att gå eller springa utomhus i naturen kan hjälpa till att förebygga eller minska känslor av ilska, trötthet och sorg. Försök att lämna hörlurarna hemma – såvida du inte lyssnar på naturens ljud förstås! Eller varför inte prova nya vägar som tar dig närmare grönområden eller vatten?

6. Kombinera naturen med kreativitet

Försök att kombinera kreativitet med din naturliga miljö. Detta kan innebära att delta i kreativa aktiviteter utanför, som dans, musik eller konst. Alla dessa saker kan hjälpa till att minska stress och förbättra ditt humör. Du kan också öka din känsla av anknytning genom att ta foton, skriva, rita eller måla bilder av landskapet, växterna eller djuren. Att lägga märke till naturens skönhet och uttrycka detta kreativt kan hjälpa dig att hitta mening och en känslomässig koppling till naturen som kommer att stanna med dig hela livet.

21 Mar 2023